Reponering

Jag tog häromdagen hand om en patient som hade brutit ena foten. Den pekade 90 grader åt höger. Den var helt av och det var nästan så benpiporna stack ut genom huden. Jag arbetade ihop med en rutinerad och van kollega. Vi smärtlindrade och förberedde med en vaccumkudde som vi skulle stabilisera foten med efter reponeringen. Det sjuka är att patienten inte alls hade nämnvärt ont utan tyckte bara det stack lite i foten ungefär som att den sov.

Min kollega frågade mej om jag ville reponera (dvs dra rätt foten till ett så normalt läge som möjligt) eller om han skulle göra det. Jag tänkte en sekund och sa sedan att jag ville dra rätt foten. Jag har endast reponerat några handleder förut såvisst kändes det lite nervöst.

Så kollegan höll ett stadigt tag om benet och jag drog i foten rakt neråt och sedan i rätt position. Klick sa det och jag både kände och såg hur foten blev rak igen. Åhh vad bra det kändes efteråt att jag hade lyckats bra. Det var verkligen lärorikt att få reponera själv för att få den egna känslan när man drar och får foten till sitt ursprungsläge igen.

Nu blev den dagen fulländad i mitt arbete. För det ger mej verkligen massa när jag får möjlighet att utveckla och öva på mina kunskaper i praktiken.


Härligt!


Kommentarer
Postat av: Mariana

Vad du är duktig!!!!

Om jag ska bli hämtad med ambulans nån gång så vill jag nog att du är med i den, bara så vet.(även om et blir lite längre resväg för dig....)

Kram från mig

2010-12-31 @ 15:02:47
Postat av: Mandelstam

Hej! Hittade din blogg från en sökmotor. Pluggar själv till sjuksköterska, går sista terminen nu. Tycker att det är jätteintressant att läsa om vad du får göra som blivande ambulanssjuksköterska! Vart jobbar du när du inte pluggar?

2011-01-04 @ 17:17:53
URL: http://sistasteget.wordpress.com
Postat av: Anonym

Hej Mandelstam. Vad roligt att du gillar att läsa om det. Jag försöker att skriva om det litegrann utan att bryta sekretessen eller vara för utlämnande. Ibland är det lite svårt och jga villinte sticka i ögonen på någon på jobbet. Jag arbetar i Örebro på deras ambulansstation.



KRAM

2011-01-04 @ 21:28:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0