Trädgården tar fart

Vår nyanlagda rabatt har börjat ta form och Matte är just nu i fullgång med att bygga ett enkelt soldäck mellan våra småhus.



(Nej fönstret ska inte vara svart gult, men någon skulle exprementera med lite färger för nått år sedan och detta är fortfarande resultatet)


Clematis + kärring = sant


Jag har börjat finna glädjen i blommor. Fan jag är värsta kärringen. Förr tyckte man att perlargoner var värsta farmors blomman men nu är den plötsligt jättefin. Hur kommer det sig? Har man blivit en alldeles egen tant eller har smaken förvridits så in i norden? Känner mej för övrigt löjligt nöjd över min Clematis som klättrar efter vår husvägg.....


Västkusten i bilder



Att hoppas på det bästa

Längtar bort, längtar tillbaka


En midsommarnattsdröm


Glittrande bland ful


Maskrorosunge på söderhavet


Kulör på livet


Mot nya höjder


Glädje av det lilla


Stor och liten kärlek


Glimmande humor


En glimt av västkusten

Här kommer en första glimt från vår semester på västkusten. Vi hyrde en husbil och begav oss mot havet.
 
Matte har som liten tillbringat sina sommrar på västkusten i Grebbestad och det känns nu roligta att få återge hans barndomsminnen och sprida vidare dem till Minou.

En av hans favoritsysselsättningar var att fiska krabbor så det var bland det första vi antog när vi kommit på plats...


Det viktiga krabbfiskredskapet


Matte lurar upp den första stackars krabban


Lite läskiga i början med alla sprattlande ben


Brygghäng


Träningsfri

Jag har helt övergett träningen de senaste veckorna. Men från och med imorgon är det åter träning på schemat. Möjligt att jag nämnt detta tigiare och sagt att det är dags att dra igång igen. Men då ljög jag tydligen och måste åter skriva ner detta för att det ska bli verklighet. Men det är ju så mycket skönare med sol och bad och att bara slappa. När vällatmasken har krypit in i kroppen är den svår att bli av med. Men nu är det slut med detta fjantande och IMORGON ska jag åter hetsa och plåga min kropp.

Lägger in en för mej inspirerande bild på min träningsikon Zuzana

För vill man komma till målet måste man vandra på vägen...


Semester

Jag har haft semster i nästan en vecka och därför har jag även tagit semster från bloggandet. Det behövs ibland för att kunna koppla av fullständigt och inte ha ett endaste måste. Men nu är jag tillbaka igen och nya uppdateringar kommer inom kort...


Intressen

Vilka intressen ens barn kommer få står skrivet i stjärnorna. Får Matte önska blir hon givetvis en trogen musiktjej. Får jag önska skulle jag tyckte det vara roligt med dans eller gymnastik (ja min egen dröm som barn men jag hade tyvärr ingen talang för dans och är fortfarande ledsen att jag aldrig började på gymnastik)

Något jag inte alls är intresserad utav är fotboll så det får hon gärna skippa. Fy vad tråkigt att sitta och glo bredvid en kall och regnig fotbollsplan och irritera sig på de andra föräldrarna som tar sporten påblodigaste allvar.
Att hon skulle bli en hästtjej känns inte heller så lockande, dyrt, tidskrävande och hennes mor vill absolut inte köpa och ta hand om en dreglande häst.
Men man kan aldrig välja vad ens barn kommer engagera sig i och Minou har fria händer att göra precis vad hon vill. Tyvärr verkar hon just nu närmast att bli en hästtjej....




Hellre får hon bli fårmatare, ullklippare eller nått annat liknande än en dressyrtjej med vita ridbyxor...


Sommar

Har hittat massa röda smultron som jag och Minou glatt tryckte i oss....


Bästaste vännen

Från och med att Minou kom  men särskilt nu när hon är så talbar och rolig att umgås med så har jag alltid en bästa vän att hänga med. Det är roligt att hitta på saker bara hon och jag. Idag besökte vi en gratis musikfestival i en liten stad utanför Örebro. Vi satt och njöt i solskenet, lyssnade på musik och tryckte så många jordgubbar vi orkade...Minou du är min absolut bästaste och roligaste vän och jag ser oerhört mycket fram emot hur vi kommer fortsätta umgås resten av livet!




Höjden av frusen

Solen skiner, det är den 14 juni. Det är Speedway. Folk går omkring barbent och i t-shirt. Jag sitter på kullen och spanar ut över speedwaybanan och drar in den karakteristiska metanol doften. Det som skiljer mej något från övrig publik är att jag sitter insnurrad i en filt. Under den har jag min tjockaste vinterjacka. Under den ytterligare en tjock tröja. Trots det fruser jag. Fingrarna är som isglassar och jag ångrar bittert att jag inte tog på mej långkalsonger också....              


Korvspett

Grillining när den inte är så avacerad. Jag har en förmåga att allltid göra lite mer invecklade maträtter. Men här kommer ett schysst recept på enkel grilling med korv. Gurkröran som serveras tillär inte min favorit och nästa gång kommer jag göra en annan röra istället. Men smaken är som baken så den kanske passar någon annan.


400 g god korv (min favorit är frankenfurt korvar)
1-2 röda paprikor
Halloumiost
Körsbärstomater

4-6 stora potatisar
1/2 tsk salt
1 dl cottage cheese, KESO® naturell
2 dl Gratella gratängost
2 msk sesamfrön

Gurkröra:
1 1/2 dl cottage cheese, KESO® naturell
1/2 dl bostongurka
1/2 dl tacosås


Skär korv och övriga ingredienser till spetten och varva allt på spett och grilla det.

Skär potatisen i 1 cm tjocka skivor. Lägg dem i rader på plåten och salta lätt. Blanda cottage cheese och ost i en bunke. Bred det på potatisen och strö över sesamfrön. Stek i mitten av ugnen ca 15 -20minuter.

Blanda cottage cheese med bostongurka och tacosås i en skål. Servera röran till.


Oskuldfull


Finns det något mysigare än ett sovande barn. Så oskuldsfullt och ljuvligt. Jag skulle kunna titta på en sovandes Minou i timmar. En sovandes karl däremot vill jag bara ha upp ur sängen så man kan umgås och börja dagen. Men jag är ihop med en morgonsjusovare så det är svårt...


Fundering

Funderar på hur mycket halloumiost jag hunnit sätta i mej hittills denna sommar. Funderar på hur mycket ost jag överhuvudtaget ätit i mitt liv. När började min ostmani? Den har iallafall exploderat storartat. Är det något beroendeframkallande medel i ost?


Nostalgibyn

Igår besökte Matte Minnou och jag nostalgibyn som inte heller ligger långt ifrån där vi bor. Det är en familj som har byggt upp en hel liten by med saker från 50 och 60 talet på deras gård. Så vill man ha lite nostaligikänsla och drömma sej tillbaka till hur en del saker såg ut när man själv var liten så är det värt ett besök. Det finns även ett litet gulligt fik där...













Trolltyg i tomteskogen

Jag har bott här i denna del av närke i två år. När vi flyttade hit hade vi inte en aning om vad som fanns runtomkring i bygderna. Det första året gjorde jag heller igen större djupdykning i det. Men i år så har jag faktiskt varit mer aktiv och det är förvånansvärt vart mycket mysiga och bra ställen det finns omkring om man bara aktivt utforskar det.
Runt Fjugesta nejderna känner jag till de allra flesta ställen men trots att man är uppväxt där så har man ändå inte besökt alla ställen.

I närheten där vi bor numera så finns det en häftig skog med massor med klipppor, grottor och stenblock. Kanon bra skog för även de minsta att leka och utforska. Vid startplatsen finns det kartor i en brevlåda och sen är det bara att följa de gula prickarna och gå vilken längd på sträcka an så önskar.

Jag Minou mamma och Mio var där i veckan. Vi lyckades trots karta och vägvisningar irra bort oss och fick ta vägen genom den tätaste urskogen tillbaka...





Skärmarboda heter stället om ni skulle vilja åka dit...


Fredagkväll

Ja om man inte har något bättre för sej en fredagkväll och har lyckats vända på dygnet så kan man ju alltid göra som
 jag, roa sej med att städa ett skitstökigt hus....


Jobbresan

Vilket hektiskt pass vi har haft på ambulansen. Men extremt roligt. Jag har jobbat med en av mina bästa vänner på stationen och det är skitskoj att jobba ihop med en kompis. Arbetet flyter på så himla bra och båda är likasinnande i tanken och arbetsättet.

Knappt hade vi hunnit landa på akuten innan nästa larm kom. Detta dygn har jag nog slagit rekord i att omhänderta personer/barn som haft eller hade pågående kramper. Både personer med epileptiska kramper eller barn med feberkramper. Om de har pågående kramper så ger man dem kramlösande medicin och håller extra koll på deras luftväg och att de syresätter sig väl. En av patienterna kräktes i samband med anfallet och då måste jag se till att de inte aspirerar ner något i lungorna vilket skulle kunna ge allvarliga komplikationer. Vi har en sug i bilen som vi kan suga rent i patienterna munhåla och svalg med för att minska risken för aspiration. (Jag är dock själv väldigt känslig för just kräkningar och stod och hulkade lite själv, klarade mej ändå från att själv kräkas).

Flera små trafikolyckor, pågående hjärtinfarkt samt trauma med en knivskuren person är andra fall under passet. Variationen är utmanande och det är roligt att få vårda så många olika patienter med så olika åkommor. Vid varje arbetspass lär man sig alltid något nytt eller träffar på ett nytt typ av fall.

Dessutom hade jag ett flertal sjuka barn detta dygn. Vi har nyss infört ett nytt barntriagesystem vilket innebär att vi numera "sorterar" även barn i i olika färger beroende på allvarlighetsgraden av deras åkomma. Pust! det är alltid lite mer krävande med ett nytt system som man fortfarande inte kan fullständigt och det tar mycket mer tid att fylla i journalen och få med alla "viktiga" byråkratiska delar...


Sommar

Äntligen äntligen sommar.
Sommaren hittills i bilder...


Mysiga Nora. Äta Nora glass, strosa vid vattnet och handla i secondhand butiker...




Barnens ö. Stora Holmen. Det lilla och enkla kan vara så mycket roligare än det stora och spektakulära. Klappa fåren, bli rädd för grisarna, åk lilleputtetåget, ta båten över ån, lek i lekparken eller plaska i barndammen.


Frövi badstrand. Bada fötterna, bygg sandslott, hoppa från bryggan, ät hemamgjorda pannkakkor och plocka stenar.


Underbar

Den underbaraste doften i hela världen....


Potatistips

Nu har jag lagat denna supergoda gratinerade potatis två gånger. Supergod och annorlunda som ett nytt tilltugg till det grillade. Idag grillade jag lax till denna gratäng.

Ostgratinerad potatis
Bild lånad från www.arla.se

1 1/4 kg potatis, fast sort
1 röd paprika
75 g Arla smör
1 tsk sambal oelek
1 pressad vitlöksklyfta
4 dl riven smakrik ost

 Skala och koka potatisen. Låt den kallna. Kärna ur och tärna paprikan. Smält smöret. Blanda smör, sambal oelek och vitlök. Skiva potatisen och lägg den på ugnssäkra fat. Häll över kryddsmör, strö över paprika och ost. Hit kan man förbereda. Sätt ugnen på grill. Gratinera i övre delen av ugnen 5 – 10 min.


RSS 2.0