Robinsson

Åhhh vad Robinsson är roligt. Kanon att de verkligen rör om i grytan i år. Det medför att det är svårare för deltagarna att bilda pakter. Tycker också Paolo passar utmärkt som programledare även om jag egentligen inte gillar honom värst mycket. Torsdagen är numera bäste tv kvällen....Gillart!


Kommentarer
Postat av: Julia

Hej!



Så himla kul att jag hittade din blogg!

Studerar nu till usk, och har funderingar på att sedan vidareutbilda mig till ssk! Jag vill iaf jobba inom vården!



Hur som helst.

Jag undrar om du kan berätta lite om underarmsfrakturer.

Vad ska man göra i det akuta skedet när någon äldre person har ramlat och fått en underarmsfraktur?

Ska man spjäla?

Eller ska man bara dra till sjukhuset fortast möjligt med armen som det är?

Jag har aldrig haft underarmsfraktur, eller träffat på någon som haft det.

Syns det direkt att det är underarmsfraktur? Tänker på svullnad, hudfärgsförändring mm...

Vad är viktigt att tänka på när personen kommer hem från sjukhuset med gipsad arm (mobilisering, träning, hjälpmedel, kontakter med övrig inblandad vårdpersonal, medicinering....)

Ska man se till att armen ligger högt? Tex, när personen ligger i sängen så kan man ju lägga armen lite högre på några kuddar?

Viktigt att få personen att röra på fingrarna???

Vilka hjälpmedel kan tänkas hjälpas?

Och medicineringen, vad kan det vara? Smärtstillande for sure, men något speciellt lärarna är ute efter???



Hoppas du kan hjälpa mig!

2010-11-06 @ 18:05:31
Postat av: Anonym

Hej. Roligt att du hittat hit till min blogg. Spännande att läsa till undersköterska. Jag älskar våryrket och kan inte tänka mej nått annat. Att arbeta med människor är det absolut bästa. Så självklart tycker jag du ska läsa till sjuksköterska.



Många frågor och jag ska försöka svara på de flesta för dej.



Det är oftast lätt att identifiera en fraktur. Det syns på svullnad och oftast felställning av armen. Men det har hänt att jag varit nästan säker på att det varit en fraktur men efter röntgen så har det visat sej att det inte var det. Vid misstanke ska man alltid behandla som att det är en fraktur.



I det första skedet när man misstänker att någon äldre dragit på sej en underarmsfraktur tycker jag man ska ringa ambulans. Frakturen kan ligga i felställnig och behöva reponeras och det kan ambulanspersonal göra och de ger då smärtlindring innan reponeringen. Vi använder en vaccumkudde som vi efter reponering fixerar armen i för att hålla den immobiliserad och kvar i det reponerade läget.



Innan reponering måste kontroll göras av armen. Finns bra pulsationer, känsel och rörlighet distalt (nedanför) brottet. Detsamma gäller efter reponering så måste kontrollerna göras om för att skadan inte ska ha förvärrats. Om så är och inga pulsationer känns ska brottet tillbaka till ursprungsläget ist.



Om det är en öppen fraktur (dvs benet sticker ut ur huden) så måste man även tänka på steriliteten och lägga ett förband över för att minska risken för infektioner.



Efter smärtlindring, reponerring och fixation av armen ska den placeras i högläge för att minska svullnad och ödem och ytterligare tryck på nerver och blodkärl.



Smärtlindring som ges i akutläget är morfin och eventuelle lite lugnande och muskelrelaxerande såsom stesolid. Om det är en svår fraktur med svår smärta kan vi behöva ge dem lite sövande preparat vid reponeringen som heter Ketalar.



Det är viktigt att patienten är väl smärtlindriad så att de använder armen och då minskar risken för att den blir försvagad och får sämre funktion när bottet är läkt.

I eftervårdandet kan de ofta fortsätta med smärtstillande tabletter vilket kan vara alvedon, tiparol eller enklare morfinpreparat...



Om armen gipsas är det viktigt att kontinuerligt göra kontroller av pulsationer,känsel, värme och rörlighet så att inte gipset trycker av nerver och kärl och orsakar sk kompartment syndrom. (läs lite om kompartment syndrom själv)



Det är viktigt att anpassa aktiviteter och måltider på ett sådant sätt att patienten kan klara det mesta själv tex tvätta sej sej själv och använda kläder som är enkla att ta på och av.



Patienten kan behöva ha kontakt med ett rehabcenter eller sjukgymnast för att träna armen och dess funktion.



Många äldre blir ostadigare med en fungerande arm och kan behöva en krycka eller käpp när de går.



Hoppas du fått svar på flera av dina frågor och lycka till med skolarbetet!



Kram Jenny!



2010-11-07 @ 12:52:17
Postat av: Anonym

Tack för ditt fina svar!!!

Hjälpte mig mycket när inspirationen saknades!



Vore kul att läsa mer om ditt jobb ;)



Tack igen och KRAM!!!

2010-11-15 @ 20:11:48
Postat av: miranda

Kul att kunna vara till hjälp. Ja jag vill ibland också skriva mer om mitt jobb men det är svårt för jag måste tänka väldigt mycket på sekretessen. Jag kan inte skriva något som kan relatera till någon specifik person och ibland har jag dåligt med ork för att anstränga mej och då struntar jag i att skriva om det istället:)



KRAM

2010-11-15 @ 20:20:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0