Livets olika vinklar

Man är liten, man är ett barn som ingenting vet om livet. Man lär sej livet genom sin familj och sin omgivning. En individ formas och tar uttryck. Trevande sökande och till en början nyfiken på livet. Ett liv som ter sej spännande och utmanande, ett liv som man har möjlighet att fylla med nästan vad som helst.

För vi svenskfödda barn kommer inåkandes på ett silverfat. Vi kan ta för oss med det mesta av livets goda, om vi väljer att förvalta det väl. Trots eventulella missförhållande i hemmiljön så ska vi barn i Sverige vara skyddade av det socila skyddsnätet. Av socialens klor, lärarnas seeende blickar eller andra vuxna som ska finnas där för oss när det brister hos några. I många fall fångas man upp och hjälps till en bättre värld.

Eller andra som redan från början har en stabil tillvaro och en trygg barndom. Alla barn i Sverige har ändå en möjlighet. En egen möjlighet att skapa sitt eget liv. Vi har fri skolgång. Vi har ett skyddande socialt nätverk så vi inte behöver hamna på gatan (om drogproblematiken glyser med sin frånvaro). Våra universitet är gratis! Vilken fantastisk, unik chans vi alla svenskar erbjuds. Vi kan alla skaffa oss en universitetsutbildning och bli någon. Om man nu blir någon med en "fin" utbildning men låt uttrycket stå för det uttryck som det är.

Vi kan välja och vraka och skriva och plugga och kneta i skolan bäst vi vill eller kan men vi har alla samma chans. Men det är ett val som vi måste göra. Vi måste välja den vägen.

När man står på vuxenlivets pinne och balanserar är det inte alltid lätt att ta de bästa besluten, att göra de klokaste valen eller se till sitt eget bästa. Livet drar i en från alla möjliga håll. Några har styrkan inombords och förvaltar sina val rätt, andra får stöd av samhållet och lyckas. Men de som inte har den egna kraften eller omgivningens stärkande hand. De kanske lättare gör andra val. Medvetet, självvalt eller destruktivt. Jag vet inte orsaken till valen men ändå är det bara att konstatera att jag och mina barndomsvänner har hamnat på olika spår här i livet.
Jag valde denna bana. Är jag lyckligare för det? Det finns ingen som kan avgöra.

En av mina bästa barn och ungdomskompisar valde en annan väg.

När jag slutade att festa lika intensivt så ökade han takten.
När jag fick avsmak för nya och häftigare dorger så hittade han sitt kall.
När jag pluggade på gymnasiet så satt han själv hemma vid datorn eller flöt omkring på stan.
När jag fick mitt första arbete fick han sitt första socialbidrag.
När jag flyttade in till stan och fick egen lägenhet var han kvar i bondhålan och fick en lägenhet betald av socialen.
När jag åkte jorden runt klarade han på sin höjd av att ta sej till konsum.
När jag träffade kärleken i livet satt han fortfarande ensam med bara spriten som sällskap.
När min dotter föddes satt han fortfarande ensam inne i lägenheten med stor rädsla och paranoi för människor.
När jag skrattar och ler så tittar han i marken och stänger munnen för att inte visa sitt tandlösa leende.
När jag fortfarande ser på framtiden så ser jag alla möjligheter att fylla den med vad jag vill. Gör han det också?

Men en sak vet jag. Trots han och mina olika val i livet så tycker jag fortfarande mycket om honom och är glad för de korta stunder som vi fortfarande stöter på varandra i livet. Och även om vi endast ses de här korta stunderna så finns han ofta i min tankar! En gång vänner, alltid vänner i mitt hjärta...

Ett härligt nyår

Jag hade ett underbart nyår. Trots att det kantades av en hel del spyor, fylla och bråk. Jag var nämligen på jobbet.
Blev lite besviken när jag först kom till jobbet och vi inte skulle få någon god nyårsmat. Av jobbet fick vi endast en smörgåstårta och det är inte direkt en favorit hos mej. Men jag styrde och trixade lite. Lyckades inhandla lite mat för en tvårättersmiddag. Vi (tre besättningar som var i tjänst) hjälptes åt att tillaga den (fast det var mest jag och Sara, den enda andra kvinnan där den dagen som egentligen stod för matalagandet).

Och tro det eller ej men alla tre besättningar lyckades vara inne precis samtidigt så vi tillsammans fick avnjuta en fin nyårsmiddag. Men direkt när sista tuggan var tuggad så drog det igång.

De flesta utlarmningarna löd såhär: Medvetslös vuxen andas som vanligt. Ja ni kan juh dra er egen slutsats vad orsaken var till det tillståndet.
Där emellan lyckades vi även få till att studera lite nyårs raketer vid vårt underbara slott. Maffigt skådespel!

Sen körde vi ytterligare några medvetslösa men andas som vanligt, nån som hade smällt av en raket i handen och andra små blästror och åkommor.

Men att jobba ihop med ett härligt gäng är riktigt skoj och vi hade roligt hela natten trots att kroppen arbetade lite på övertid. Fem på morgonen stöp jag i säng för att åter väckas upp för nytt larm klockan tio...Faktiskt utvilad!

Hann även med lite jävelskap för ett par kollegor. Jag och min kollega vek snyggt och prydligt tillbaka deras sängkläder i deras nybäddade sängar och lade tillbaka de privata sängkläderna i deras väska igen och bäddade på det almänna täcket och överkastet och kuddarna igen. Så när de skulle krypa ner i sängen efter en hård natt så var de tvungna att ännu en gång bädda iordning sina sängar....


RSS 2.0