Dödshjälp?

Det har varit stora diskussioner om en kvinna som skickade ett brev till socialstyrelsen. Brevet kom från en kvinna som vårdas i respirator sedan många år. Hon vill att den ska stängas av, men att hon ska vara sövd när det sker. Frågan som ställts är om det här allt för mycket liknar aktiv dödshjälp, något som inte är tillåtet i Sverige?

Min "man" kom till mej och sa att nu är det okej med aktiv dödshjälp i Sverige därför att denna kvinna hade fått rätt att stänga av respiratorn.
Men jag sa till honom att det absolut inte är aktiv dödshjälp eftersom vi i Sverige har som patient rätt att avbryta sin behandling när man vill. (Förutsättningen är att han eller hon förstår den information som läkarna ger och konsekvensen av sitt beslut).
Vården är även skyldig att erbjuda en döende patient smärtlindrande och ångestdämpande behandling, enligt Socialstyrelsen.
Ta exempelvis en cancerpatient, de har rätt att välja om de vill ha sin cellgiftbehandling eller ej. I de fallen blir det aldrig diskussioner och patienten skulle aldrig tvingas att genomgå behandlingen mot sin vilja.

Varför ska då denna kvinna tvingas ta emot respiratorbehandling om hon nu inte vill det? Att det ens lyfts upp till diskussion och måste beslutas är för mej en gåta.


Kommentarer
Postat av: Amanda - Mamma till Vincent och bebis i magen

Där håller jag verkligen med dig Jenny! Jag tycker det verkar helknepigt faktiskt, det är ju ett övergrepp i sig att påtvingahenne en respirator som hon inte vill ha...

2010-05-04 @ 09:29:15
URL: http://ladysylvia.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0