Lisa Fjant

Ibland är man bara helt enkelt inte på nått bra humör men man är ganska söt iallafall.....


Kattfan

Enligt min sambo så är min katt Spökets viktigaste uppgift i livet att förstöra och terorisera oss så mycket som möjligt. När vår dotter föddes började han kissa i vår säng. Så vi fick bygga barrikader i huset för att han inte skulle lyckas ta sej till övervåningen. Vårt hus är nämligen ett hus utan dörrar...

Sen klättrar han i gardinerna och hänger i lampan. Lampan är gjord av så plastbitar som hänger i små ståltrådar och om man drar i den så får man plastbitar överallt.

Han senaste påfund är att bita sönder kattsandpåsen och sprida ut kattsand över hela badrumsgolvet. Sen rullar han sig i sanden och springer och åker kana i den. Jag tyckte att jag hörde honom greja med något i morse men jag struntade i att kontrollera vad. Nu vet jag vad....

Fast jag anser att det inte är enbart katten som terroriserar oss utan min sambo är ganska bra på att terrorisera katten också. Min katt är nämligen ingen vanlig huskatt som uppför sej som katter brukar. Spökets motto lyder nämligen: All uppmärksamhet är bra uppmärksamhet...


Här är spöket lugn för en gångs skull...


Lax med hummersås

Ikväll gjorde vi en väldigt god men enkel middag. Receptet fick jag av min arbetskollega och trogne träningspartner.

Detta behövs:

4 Laxbitar
1 dl creme fraiche
2,5 dl mat eller mellangrädde
1 tsk dijonsenap
3 msk hummerfond
1 dl vatten
salt
peppar gärna citronpeppar

potatis
sallad gärna med fetaost

Salta och peppra laxen och lägg i en form. Blanda övriga ingredienser till såsen i en katrull och låt koka ihop några minuter. Häll såsen över laxen och gratinera i ugnen ca 20 min.

Servera med pressad potatis och en god sallad

Engångsförteelse???

Inatt sov Minou från kl 20.00 till 04.40 utan att vakna. Själv vaknade jag flera gånger och undrade om hon fortfarande levde. Men jag kan ärligt erkänna att jag var för trött för att kämpa mej till hennes rum och kolla. 04.40 pep hon till och jag smög in till henne och stoppade i nappen, vilket jag gjorde igen fem minuter senare. Sen milda Matilda sov ungen ända till 07.00.....Gode gud låt detta ha blivit en ny rutin som införts!

Gravidkropp

En av sakerna som jag fasade mest för när jag blev gravid var förändringarna av min kropp. Jag hade ingen aning hur kroppen skulle se ut gravid, vilka symtom jag skulle få eller framför allt hur min kropp skulle återhämta sej och se ut efteråt.

Under graviditeten försökte jag att träna så länge jag orkade. Jag körde på med mina friskis och svettis pass och höll väll på till 6e månaden. Jag kommer ihåg när jag inte längre kunde ligga på magen utan fick anpassa övningarna. Jag hade också ambitionen att försöka äta ganska hälsosamt och varierad kost utan att för den saken tänka för mycket och överdriva. Men jag ville inte börja äta massa onyttigt och sen skylla på att jag gjorde det för att jag var gravid och hade ett sug. Nej i den saken, när jag väl bestämmer mej, så har jag ganska god karaktär och inga problem att låta bli godsakerna. Ju mindre sötsaker man äter desto mindre blir godissuget, och det sker ganska snabbt.

Jag gick upp ca 13 kg totalt under graviditeten. Jag kände mej gigantisk men folk runtomkring mej tyckte inte jag hade blivit så stor. Tack tur så slapp jag bristningar på magen. Lyckades få några små på rumpan men de döljs väl av hotpantsen. När Minou väl var född så fanns magen kvar i ca en vecka sen var den också borta och alla extra kilon också förutom 2. Mina ben var helt plötsligt smala som pinnar och jag kunde inte fatta att de kunde hålla mej uppe utan att gå av:) Jag tror det mesta ligger i genetiken så det är bara att tacka min kära mor för de goda generna.

Men att vara gravid med alla krämpor är inte alls min melodi. Det värsta var ryggsmärtan som gjorde mej helt imobiliserad och isolerad från omgivningen då jag inte orkade göra något annat än att ligga hemma. Sen var tröttheten hemsk i perioder. Andra jobbiga symtom som jag fick var kramp i vaderna, halsbränna, foglossning och vätska i benen.

Men nu känns kroppen i stort sett återställd och jag är tacksam att jag kan träna hårt och intensivt igen. För vad vore livet utan träning?


Här är jag gravid i vecka 37, en vecka innan jag födde.






Avancerad hjärt-lung räddning till barn

Om två veckor ska jag gå kurs i hjärt-lung räddning till barn. Nu sitter jag och försöker traggla igenom kurslitteraturen. Det är jätte intressant och jag tycker att det är roligt att läsa men idag har jag svårt att finna inspirationen. Jag tänker se till att jag känner mej så säker och förberedd som möjligt så att när jag första gången måste ge ett barn hjärt-lung räddning kan minimera min egen nervositet. Tack tur att jag ännu inte har behövt utföra det. Nu ska jag åka in till stan och köra ett stationspass på friskis och svettis istället så kanske jag blir lite klarare i huvudet och kan plugga bättre sen.


Moonkids

Har precis fått hem ett par hängselbyxor från Moonkids som jag köpt på tradera. De är supersöta. Både jag och Mathias gillar gammal 70-tals stil på kläderna till Minou. Tyvärr var byxorna lite små eller korta rättare sagt...Så får väll spara dem till evtuellt fler barn eller ge bort dem i present till någon med likande smak...Klicka för att visa Megabild! MOONKIDS hängselbyxa retro/70-tal i ny skick stl 62/68


Nirvana


Minou älskar att åka på babysim. Hon blir duktigare och duktigare på att dyka. Sist gjorde hon ett långdyk tillsammans med sin pappa. Men man över mycket andra saker också. Balansövningar, att snabbt komma upp på kanten igen om man ramlat i, att hänga kvar på kanten och mycket annat. Barnet blir vant med vatten och Minou gråter aldrig om hon får vatten i ansiktet och i ögonen. Jag rekomenderar varmt att gå på babysim ihop med sin bebis. Jag tycker det är roligt att göra en aktivitet tillsammans hela familjen som alla tycker är rolig. Genom att vi har en bestämt tid och dag så kommer vi alltid iväg och vi planerar inte in att göra andra saker den tiden.


Gamla gubbar...

Att komma till jobbet är ofta väldigt roligt. Det är sällan jag skrattar så mycket som jag gör när jag är där. Jag bara älskar den rena, nakna, direkta, sarkastiska, skadeglädjande atmosfären där. Det är min humor i ett nötskal. Jag blir varm ihjärtat när de "gamla gubbarna" där beter sig som småbarn och bara leker och skojar. Jag önskar verkligen att när jag är över 50 år kommer ha samma glimten i ögat och levadsglädje som många av dem har.
Jargongen är ganska rå men innerst inne väldigt hjärtlig.

När jag jobbade med min "nya" handledare sist så var det första jag fick höra
 - Idag är jag jävligt lätt retlig så du får passa dej. Och det pustas och stönas över att han och jag ska jobba ett dygn ihop. Fast jag vet att han tycker det ska bli skoj att kämpa ett dygn ihop med mej. Och jävligt kul har vi med många glåpord till varandra och "elaka" kommentarer. Sen när det väl gäller så är han världens gulligaste och kan säga väldigt positiva och snälla saker om mej och ställer verkligen upp i alla lägen.  

Helgens pass var också väldigt roligt just för att en kollega gjorde allt för att reta upp en annan kollega så mycket som möjligt och la ner hela sin själ i det. Att sitta inne på akuten i en timma mitt i natten och vänta för att sin kollega ska komma in med ambulansen endast för att få retas och jävlas tyder på ett verkligt engagemang...hihih!

Själv blev jag utsatt för diverse små fadäser med nerpulade socker i skorna och annat. men jag slapp iallafall glidslem på cykelsadeln vilket någon annan inte gjorde....

Skadeglädje är den enda sanna glädjen!


För ett par år sedan spelade vi Twister på lunchen...


Brandkåren lussade för oss 2008


Vinter




Visst tycker jag om vintern men jag är så himla trött på den nu. Vi har haft en tuff start med vårt första hus köp. Så här kallt brukar det ju inte vara och som kallast hade vi en morgon när jag och Minou vaknade 9 grader inomhus. Vi har försökt snåla på elen så gott vi kan men det är ju i stort sett omöjligt att få ner elräkningen ändå eftersom elen är så extremt dyr. Som mest har vi haft en räkning på 5500kr.

Jag har även kört fast på vår uppfart med bilen ett antal gånger, säkert 10 st. Tur för mej att jag har världens snällaste granne på 87 år som har hjälpt att skotta loss mej alla gånger.

Så nu är våren mer än välkommen.


Vi har iallafall njutit lite av vintern. Här är vi ut på en längdskidtur. Minou tycker det är mysigt att åka bakom i pulkan.


Softpotatis


Laga mat

Ush jag har ingen lust att laga lunch idag. Ibland har jag bara sån dålig fantasi på vad jag ska koka ihop för något. Hade tänkt göra fajitas, men nu är jag inge sugen på det längre. Men det är nog bäst och tillreda det ändå så inte köttfärsen blir förstörd.

Ska iväg till jobbet på amblansen sen och jobba ett dygn. Det ser jag faktiskt fram emot. Ska bli skönt att få lite vuxet sällskap och lite annan konversation än bebisspråk. Även om jag älskar att vara hemma med Minou så behövs ett avbrott ibland. Det är även bra att Mathias och Minou får vara själva ibland utan en hökande mamma som vill ha kontroll på allt...

Älgarna demonstrerar

Ikväll har vi lagat älggryta. Det känns faktiskt bättre att äta älg än andra köttdjur. Jag vet att så länge älgen levde så hade han ett bra liv i det fria. Älgen åt mat som inte var besprutad eller framtagen för att den ska bli stor och välväxt som belgien blue kossorna. Med tanke på djuren och så som de behandlas för massproducering så borde jag vara vegeterian. Men jag tycker om kött alldeles för mycket för att avstå och får stå ut med att jag är egoistisk i den frågan. Men då lättar jag mitt samvete lite med att istället handla en del mat ekologiskt.


Ölmbro teater

Jag har varit i skolan idag igen och Mathias har varit hemma med Minou. När jag kom hem så hade det skapats en liten enkel dockteater hemma. En gammal banankartong fick agera som dockteater scen. Minou var överförtjust och skrattade högt åt skådespeleriet och när dockrona lekte tittut. Jag kan bara dra på smilbanden och bli himla glad över att Minous pappa är så påhittig och gillar att leka så mycket med henne.


Skolbänken

Samtidigt som jag är mammaledig så passar jag på att skaffa mej en vidareutbildning. Jag är sjuksköterska men vill specialisera mej inom ambulans. Utbildningen är på två år på halvfart. Det innebär att utbildningen inte är alltför betungande. Jag tycker det är smart att studera nu också med tanke på ekonomin. Eftersom jag hatar att vara fattig och var det under tre år under min grundutbildning och nu igen då jag är mammaledig. Att läsa under mammaledigheten innebär att jag förkortar ner tiden med minst ett år som jag behöver leva som en kyrkråtta.

Jag började "plugga" redan på BB. Eller kanske inte plugga men jag tog beslutet att hoppa på utbildningen då och blev anmäld till den.

Idag var jag i skolan hela dagen och kommer så vara det imorgon med. Jag hade stort besvär med att finna en barnvakt. Men det löste sej tillslut då Minous pappa Mathias bestämde sej för att vara hemma då han har en ond axel som behövde vila. Tror faktiskt inte han fått mask (latmask) som jag brukar skoja om att han får ibland.


Här är den nyblivna familjen på BB


Sooovaaa.....

Åhh blir så avundsjuk på alla som får sova på nätterna. Jag längtar efter att på kvällen krypa ner under ett varm täcke, borra in näsan i min platta (egentligen extremt äckliga) huvudkudde. (Jag kan nämligen inte tvätta den för då kommer den inte förbli lika platt längre, så under örngottet är den helt gul av allt kvalsterbajs). Men jag älskar min kudde ändå. Sen vill jag sova hela natten och inte vakna en endaste gång. Jag  vill inte behöva slå upp ögonen förren morgonljusets strimmor väcker mej till liv på morgonen.
Detta är numera en dröm för mej. Jag brukar tänka på alla andra som inte har småbarn och inse att att de inte har den endaste aning om hur underbart de har det och att de verkligen borde njuta varandaste gång som de kryper ner i sängen på kvällen.

Min dotter varknar nämligen mellan 30 min till 2 timmar hela nätterna igenom. Så jag längtar numera till att få gå till jobbet för att eventuelle få en chans att sova några fler timmar i sträck. Jag jobbar på ambulansen och där arbetar vi dygn, vilket innebär att har vi tur så kan vi sova ca fem timmar i sträck på vår jourtid å natten.

Men min dotter är ändå världens sötaste när hon väl sover...



Här ligger mitt risgryn och snusar i sin vagga


Nyfunnen kompis...

Lill norpan upptäcker sej själv...


Varför leka med andra bebisar när den egna spegelbilden ändå är roligast?


Step

Ohh herregud jag har genomfört mitt livs första step pass. Det visade sej att just detta pass pågått rätt länge och att de för två veckor sedan utvecklat passet och avancerat det ytterligare. Jag tänkte innan passet startade att det vore ganska bra att stå långt fram så man ser hur instruktören gör och därmed lättare kan följa med.

Men nu är det så att jag är född utan kordinationsförmåga och har absolut ingen dansteknik i kroppen. När ett block började lida mot sitt slut hade jag precis lyckats lära mig stegen i blocket (poängterar att jag endast använde benen och kopplade bort armarna helt). Det blev totalt katastrofalt då instruktören var placerad och genomförde passet med näsan mot mitt hålll, vilket innebar att jag var tvungen att tänka baklänges eller nått, vilket gjorde allt sju gånger värre. I smyg försökte jag istället snegla på tjejen till höger om mej men eftersom jag stod längst fram och hon var placerad snett bakom så fick jag köra med huvudet vridet ett halvt varv bakåt. Jag tror dessutom att tjejerna/kvinnorna runtomkring mej också fick svårt att hänga med eftersom jag hela tiden gjorde fel och därmed störde dem en del.
När sluttampen på passet var inne och man skulle sätta ihop alla block till en enhet så fick jag total blockout och kom inte ens ihåg ett endaste block. Jag kämpade med gråten i halsen och tog några fjuttiga steg upp och ner på stepbrädan för att inte bara stå där, fånig som en staty.

Efteråt kom instruktören fram till mej och frågade om jag ville ha lite hjälp och erbjöd sej att extra visa några steg för mej. Ja så då såg tydligen han också hur värdelös jag var. Jag förklarade att det absolut inte behövdes men han envisades. Så helt plöstsligt stod jag där utanför salen och fick ensam öva på några steg men helst jag ville bara sjunka genom golvet eller lägga benen på ryggen och komma därifrån innan jag skulle börja lipa...

Aldrig mer Stepup!

Att börja blogga

Från början när jag hörde talas om bloggning så fylldes mitt huvud med frågetecken. Jag förstod inte vad vitsen var och framför allt inte varför någon skulle vilja läsa andras bloggar. Idag läser jag själv ett par tre bloggar, som jag följer regelbundet. Fast fortfarande så är jag inte nån inbiten bloggläsare.

Så nu sitter jag själv här och har precis startat min första blogg. Jag känner mig som ett blåbär i lingonskogen. Vilse och förvirrad. Jag vet inte riktigt vad min blogg kommer handla om, men jag känner ändå en lust av att få skriva. Jag vill skriva för att ha kvar som minne till mej själv som gammal, jag vill skriva som en dagbok att läsa för min dotter när hon är äldre och jag vill skriva för att ha det som mitt egna terapiarbete där jag kan fundera och reflektera över livets alla utmaningar.

Så därmed önskar jag mej själv lycka till och förklarar min blogg öppnad!


RSS 2.0