Potatistårta

Igår lagade jag och en kompis trerättersmiddag. Skagentoast till förrätt. Fläskfile med potatistårta och kantarellsås till huvudrätt. Till dessert åt vi vaniljpanacotta med hallonöverdrag. Potatistårtan blev en succe och därför kommer receptet här. Min potatistårta ramlada ihop lite men annars ser den även väldigt lyxig ut att bjuda på.



  • 2 bakpotatisar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 msk olivolja
  • 1 tsk hackad färsk eller torkad timjan
  • salt och svartpeppar
  • 200 g potatis
  • 3/4 dl mjölk
  • 1/2 dl riven parmesanost eller västerbottenost
  •  

    Gör så här

    1. Sätt ugnen på 225°C.

    2. Skölj bakpotatisen väl och skär den i 12 stycken ½ cm tjocka skivor. Lägg potatisskivorna på en plåt. Skala och hacka 1 vitlöksklyfta och blanda den med 2 msk av olivoljan och timjan. Pensla potatisskivorna med olivoljeblandningen på båda sidor och krydda med salt och peppar. Sätt in potatisen mitt i ugnen 15-20 minuter. Går bra att göra några timmar innan.

    3. Skala och koka potatisen. Mosa den och blanda med varm mjölk och riven parmesan. Smaka av med salt och peppar. Varva 3 potatisskivor per person med potatispuré mellan skivorna, ingen puré på översta skivan. Går att göra några timmar innan.

    Om ni inte äter potatisen direkt så kan ni värma på dem färdiggjora strax innan servering.


    Kommentarer

    Kommentera inlägget här:

    Namn:
    Kom ihåg mig?

    E-postadress: (publiceras ej)

    URL/Bloggadress:

    Kommentar:

    Trackback
    RSS 2.0